نقش مؤثر اقتصاد دانش‌بنیان در خنثی‌سازی تحریم‌ها-راهبرد معاصر
عبدالمجید شیخی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد:

نقش مؤثر اقتصاد دانش‌بنیان در خنثی‌سازی تحریم‌ها

عبدالمجید شیخی، کارشناس مسائل اقتصادی با تأکید بر تأثیر شرکت‌های دانش‌بنیان در اقتصاد کشور گفت: در شرایط تحریم باید از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده کرد، زیرا مهم‌ترین سرمایه‌شان نیروی انسانی و دانش نهفته در آن‌هاست که به‌هیچ‌عنوان قابل تحریم نیست و با تکیه بر آن‌ها نقش تحریم‌ها روزبه‌روز کمرنگ‌تر خواهد شد.
عبدالمجید شیخی؛ کارشناس مسائل اقتصادی
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۸ - ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 January 31
کد خبر: ۱۷۰۸۷۹

نقش مؤثر اقتصاد دانش‌بنیان در خنثی‌سازی تحریم‌ها

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ آیت الله خامنه ای (حفظه الله)، رهبر معظم انقلاب اسلامی روز شنبه از نمايشگاه توانمندی‌های داخلی که به مناسبت شعار سال در حوزه‌های مختلفی نظیر هوافضا، ماهواره، خودرو، کشاورزی، غذایی و ... برگزار شده بود بازديد كردند. ایشان در این نمایشگاه گزارش‌هایی از رشد و پیشرفت عرضه محصولات شرکت‌های دانش بنیان از زبان مسئولان شنیدند.

 
عبدالمجید شیخی، کارشناس مسائل اقتصادی درباره بازدید رهبر معظم انقلاب اسلامی از نمایشگاه توانمندی‌های تولید داخل به «راهبرد معاصر» گفت: با توجه به شعار سال که از سوی رهبر انقلاب سال تولید، دانش‌بنیان و اشتغال آفرین نامگذاری شد، وزارتخانه‌های دولت توانمندی‌های شرکت‌های داخلی را در قالب نمایشگاهی در حوزه تولید که با فناوری‌های جدید انجام شده است، به رهبر انقلاب نمایش دادند. با این فناوری جدید سطح تولید و اشتغالزایی در کشور افزایش یافته  است که می تواند در بلندمدت به شکوفایی و تحول در اقتصاد کشور منجر شود.

 
وی افزود: در کشور سلسه قوانینی نظیر قانون استفاده از حداکثر توان تولید داخلی و لزوم توجه به اقتصاد مقاومتی وجود دارد که دولت ‌ها را به استفاده از این سیاست‌ها ملزم می‌کند، اما متأسفانه دولت‌های گذشته به ویژه دولت‌های یازدهم و دوازدهم اعتقادی به اجرای این قوانین و استفاده از ظرفیت داخلی نداشتند و فکر می کردند با نگاه بیرونی می‌توانند نیاز کشور را تأمین کنند، لذا برنامه‌ای برای رونق تولید داخلی نداشتند.

دولت قبل به راحتی تولید داخلی را به زمین زد و اشتغال کشور را از کارایی انداخت. توانمندی در حوزه تولید نیازمند توجه ویژه به نهاده‌های دانش بنیان است


این اقتصاددان عنوان کرد: قبل از دولت‌های یازدهم و دوازدهم نرخ رشد علمی کشور به 11 برابر متوسط جهانی رسیده بود، اما با سیاست‌های غلط در این حوزه عقب ماندیم. در دولت سیزدهم با تأکید رهبر انقلاب نگاه ویژه ای به تولید شد که در راستای پیشبرد آن نیز مجلس شورای اسلامی هماهنگی خوبی با دولت دارد و شرایط را برای ایجاد رونق تولید فراهم کرده است.

 
شیخی با بیان اینکه باید روی اصلاح و ترمیم بدنه کارشناسی اقتصادی که اتاق فکر حکمرانی اقتصادی کشور است تجدید نظر شود، گفت: افکار اقتصاد سرمایه داری ما را به جایی نمی رساند، زیرا تجربه آن پیش روی سیاستمداران ماست. «ها جون چانگ»،  اقتصاددان اهل کره جنوبی در کتاب «انداختن نردبان» می‌نویسد، دولت های غربی که مدعی رقابت، آزادسازی و خصوصی سازی بودند و آن را به کشورهای جهان سوم تزریق می‌کردند، دقیقاً برعکس عمل ‌کردند و حدود 300 سال است تمام توان خود را بر تولید داخل متمرکز کرده‌اند.


وی با تأکید بر اینکه دولت قبل به راحتی تولید داخلی را به زمین زد و اشتغال کشور را از کارایی انداخت و نیز توانمندی در حوزه تولید نیازمند توجه ویژه به نهاده‌های دانش بنیان است، تصریح کرد: این اقدام می‌تواند جهش و رشد انفجاری در کشور ایجاد کند. رهبر انقلاب نیز فرمودند، تا جای ممکن باید شتاب شرکت‌های دانش بنیان دو برابر شود و نمایشگاهی که برگزار شد نشان داد شرکت‌های دانش بنیان توانسته‌اند محصولات خود را با کیفیت خوب به بازار عرضه کنند. شرایط حاکی از آن است دولت توانسته است ارتباط دانشگاه با صنعت و صنعت با شرکت‌های دانش بنیان را به خوبی برقرار کند.

با وجود الزامات قانونی و تأکید رهبر انقلاب در حمایت از شرکت‌های دانش بنیان مسئولان باید دست از خطر پذیری بردارند و به کارآفرینان توجه کنند


این استاد اقتصاد افزود:‌ در سال‌های اخیر رشد اقتصادی، فناوری، اشتغال دانشگاهی و صادرات خدمات فنی و مهندسی از ثمرات اقتصاد دانش‌بنیان بوده است. طبق آمارهای بانک جهانی، سیر رشد اقتصادی کشورهای اروپایی نظیر دانمارک، سوئد، فنلاند و هلند نشان می دهد این کشورها بالاترین شاخص اقتصاد دانش بنیان را داشته‌اند که حاکی از اهمیت نقش این شرکت‌ها در تولید کشورهاست.

 
شیخی تصریح کرد: با وجود الزامات قانونی و تأکید رهبر انقلاب در حمایت از شرکت‌های دانش بنیان مسئولان باید دست از خطر پذیری بردارند و به کارآفرینان توجه کنند. نباید اتفاقات گذشته تکرار شود و مسئولان به دلیل اینکه نشان ‌های تجاری خارجی وارد کشور می‌شوند، از تولید داخل غفلت کنند و آن گاه که غربی‌ها به ما بی توجهی کردند، بار دیگر به سراغ شرکت‌های داخلی برویم.

 
وی تأکید کرد: هر کالایی که زمینه فکری تولید آن از صفر تا 100 در کشور وجود دارد، باید تولید داخلی به شمار رود و نباید با واردات بی‌رویه در کار تولید خللی وارد شود. در شرایط تحریم باید از ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان استفاده کرد، زیرا مهمترین سرمایه آن‌ها نیروی انسانی و دانش نهفته در آن‌هاست که به هیچ عنوان قابل تحریم نیست و با تکیه بر آن‌ها نقش تحریم‌ها روز به روز کمرنگ تر خواهد شد.

 

ارسال نظر
آخرین اخبار